Este mijlocul sezonului și puhoi de români se îndreaptă zilnic spre mare, pentru a se bucura de concediu. Mulți patroni se plâng însă că nu au personal și sunt nevoiți să muncească ei înșiși pentru a merge lucrurile.
Un patron de terasă din Eforie Nord are 10 angajați, dar îi mai trebuie cel puțin cinci, mărturisește omul în materialul realizat de știrileprotv.ro.
”Virgil Negru, manager terasă Eforie: Dăm bani, dăm cazare, dăm masă.
Reporter: Cât este un salariu?
Virgil Negru: Începe de la 2.500 de lei pentru un necalificat și ajunge la până la 7.000- 8.000 pentru un bucătar calificat”.
Mihai, unul dintre angajați spune că din salariul respectiv se distrează, economisește și se întreține, în general.
Înainte de pandemie, pe litoral era nevoie de 80.000 de angajați, pentru industria ospitalității. În prezent, o treime din posturi nu sunt ocupate, spun patronatele.
Din cele peste 500 de oferte de la ultima bursă a joburilor din Constanța, 400 au fost de la hoteluri și restaurante.
Cei care își căutau de muncă au fost certați de AJOFM pentru că nu vor să lucreze în Horeca!
”- Lucrează dumneata, nu vrei! Am 55 spre 57 de ani … trebuie să mă pensionez…
– Dacă vreți să vă asigurați existența…
– Vă invit pe dumneavoastră să lucrezi ca și camerist.
– Nu se închide sezonul peste o lună?”.
Chiar dacă multe oferte sunt pentru posturi permanente, plătite cel puțin cu salariul mediu pe economie, lumea nu se înghesuie să se angajeze.
Hotelierii susțin că un angajat necalificat primește, în medie, 2.500 de lei, iar unul cu experiență, cel puțin dublu.